nyelvtudás nélkül keresel munkát

Rendszeresen visszatérő elem a külföldön élő és dolgozó magyarok által készített csoportokban, hogy munkát keresnek az emberek. Előfordul, hogy munka nélkül van az ember. Talán pár napig lehet élvezni, de jobb esetben már korán megmutatkozik az igény, hogy új munkát találjon magának a munkakereső.

Miért támadják le ezekben a csoportokban a munkakeresőket?

Míg egy sima helyi magyarországi facebook csoportban ritkán jön szembe egy álláskeresős poszt, addig a külföldi magyar csoportokban 10-ből 1 bejegyzés valószínűleg munkakereséssel kapcsolatos. A beszélgetések és a bejegyzések alapján a következő dolgok robbantják be a beszélgetést:

  • Pongyola megfogalmazás

Legtöbbször a segítségkérő posztból ki sem derül, hogy hol van az ember. Egy Németországi Magyarok csoportba kiírni, hogy “munkát keresek” anélkül, hogy legalább a tartomány nevét megadnád vagy legalább azt, hogy milyen munkát keresel…  Továbbá a nagyon rossz vagy semmilyen helyesírás arra enged következtetni, hogy nem vagy igényes legalább a munkakeresésre, akkor a munkádra sem leszel az. Tudom, ez általánosítás de a posztokat elemezve ez szokta adni a kezdő szikrát a vitához.

  • “Nyelvtudás nélkül, vagy minimális nyelvtudással”

Rendszerint a posztoló megsértődik és elkezd vitatkozni, amikor a “megmondó emberek, a biztos okosabbak” a szemére hányják, hogy nyelvtudás nélkül maradj otthon, tanulj még, majd aztán keress állást.
Az álláskereső részéről becsülendő, hogy ezt az akadályt nem érzi hatalmas torlasznak, ugyanakkor ez az alábecsülés vezet ahhoz, hogy ugyanaz az ember pár hét vagy hónap leforgása után kétségbe esve posztol ugyanabba a csoportba, hogy átverték, nem fizették ki stb. Ezután legtöbbször oda jut ki a beszélgetés, hogy 0 nyelvtudással, szerződés nélkül kezdett el dolgozni és most pénz nélkül ott van és segítséget kér.

Ha ez megtörténik egyszer-kétszer, természetes reakció, hogy segíteni akar az ember. De amikor a 14. ilyen posztod látod, akkor gyorsan elpattan az agyad. Ahogy az egyik beszélgető partnerem fogalmazta meg:

“Már nagyon elegem van abból, hogy ugyanaz történik meg és sosem tanulnak a hibáikból. Meguntam, hogy segítsek, mert mindig leoltanak, amikor odaírom, hogy nyelvtudás nélkül nem fog menni.

  • “Várom az ajánlatokat”

“Nem is tudtam, hogy vezérigazgatók is itt keresnek munkát”

Foglalta össze tömören egy kedves barátom ezt a csodálatos mondatot. Általában ez a végső mondat, amire az addigi parázs vita berobban és a kommentelők újja alatt izzani kezd a billentyűzet. A várom az ajánlatokat megfogalmazás erős túlzás, ha nem a legkeresettebb szakmát műveled.

Mégis, mit lehet tenni, hogy eredményes legyen a facebook csoportban a munkakeresés?

Már korábban összefoglaltuk, hogy mit kell szem előtt tartanod, ha munkát keresel Facebookon. A mondatra kattintva el is olvashatod.

Álljon itt egy rövid összefoglaló, hogy mire figyelj, ha mégis Facebookon keresel munkát:

  • Figyelj a helyesírásodra
  • Írd le pontosan hogy hol és mit keresel, milyen szakmai tapasztalatod van
  • Legyen küldésre kész önéletrajzod
  • A nyelvtudást vagy ne említsd meg, vagy rendelkezz megfelelő tudással

Sosem javasoljuk, hogy nyelvtudás nélkül keress munkát. Az igazság az, hogy találhatsz ilyen munkát, de nagyon ritka, amikor jól jönnek ki belőle a munkavállalók. Ha eddig a fent leírt módon kerestél munkát, akkor mihamarabb változtass rajta, mert sosem fogsz előrébb jutni, csak mindig ugyanaz fog ismétlődni. Ez felőröl mind szellemileg, mind testileg. Gondolom nem erre vágysz…


Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is!