Miért hagyod, hogy kihasználjanak?

Ahogy telik az idő külföldön és már nem annyira tudod követni az otthoni eseményeket, de kíváncsi vagy a körülötted élő magyarok ügyes-bajos dolgaira, akkor bent maradsz pár csoportban, amit néha a hátad közepére sem kívánsz, de szeretsz benne maradni, hátha valami új és hasznos információ jut el hozzád.

Amikor már nem az új információk ragadnak meg a szemed előtt, akkor néha elborzadva lehet tapasztalni, hogy páran mennyire megszívják a külföldi életet. Csalások, átverések, rabszolgamunkák és szemétládák mindenhol.

Ez csak a felszín, amit látunk. Ezalatt sokkal több kérdés és ismeretlen információ lakozik, amik nagyban árnyalják a történetet. Az egyik legerősebb történet, ami közelmúltban szembejött az a két éve ki nem vett és ki nem fizetett szabadság.

Attól, hogy nem ismered a szabályokat és nem kérdezel, a munkaadó nem fogja külön felhívni rá a figyelmedet minden dologra

Ebbe a hibába esnek bele a legtöbben. Ha nem kérdezel, akkor automatikusan úgy veszik, hogy ismered a lehetőségeidet. Innentől a te felelősséged, hogy ami a szerződésedben van és nem tartják be, azt hajlandó vagy-e szóvá tenni a munkaadódnak. Ha egyértelműen te vagy a vita győztese és igazolni is tudod a szerződéseddel, akkor nem szabad megkukulni, hanem ki kell nyitni a szádat és magyarázatot kérni, amit jogszabályokkal alá tudnak támasztani!

A munkaadó nem a jóságos király és te nem a szegény parasztlegény vagy akit istápolni kell, hanem…

Ő a munkaadó, aki megfizeti az idődet és a tudásodat, te pedig a munkavállaló, aki elvégzi a munkát a kért formában.  Ennek részleteit szerződésben rögzítitek, amihez mind a kettőtöknek tartania kell magatokat.

Ennek ellenére…

megtörténik a baj. Az előbb említett esetben a munkavállaló Németországban az elmúlt 2-3 évben nem volt szabadságon és úgy gondolta, hogy 90 nappal számolhat, miközben a ki nem vett és ki nem fizetett szabadsága elveszett.

A másik jellemző eset, ha valakit a megengedettnél tovább dolgoztatnak rendszeresen, de ez nem jelenik meg a bérpapíron, magyarul ilyen-olyan indokkal nem fizetnek ki. Aztán húzzák a kérdést, végül kicsúszol a jogorvoslati lehetőségekből és az anyázásod közepén még téged fognak hülyének nézni. Nem neked kell a szenvedő és alázatos félnek lenni, legyen bátorságod megkérdezni, ha valamit nem értesz, vagy valami nem úgy van, ahogyan szerinted lennie kellene.

Pár tanács a végére:

  • Neked pontosan annyit és úgy lehet dolgozni, ahogy a szerződésedben szerepel
  • Ha még visszakérdezni sem vagy hajlandó, akkor ne várd el, hogy pusztán jóindulatból felhívják a figyelmedet bármire
  • A saját munkáddal és jogaiddal kell foglalkoznod
  • Olvasd el és értelmezd a szerződésedet! Ha kell, kérj hozzá segítséget!
  • Vitás kérdésekben ragaszkodj az írásbeli kommunikációhoz (EMAIL)!
  • Legyél partner a vitás kérdésekben és igyekezz a problémádat körültekintően megoldanod!
  • Ne várd meg, míg elgurul a gyógyszered! Csak higgadtan írj, kérdezz és válaszolj.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is!