Van egyáltalán értelme Facebookon munkát keresni

Sok külföldi magyar csoportban igyekeznek munkát találni az otthon élő honfitársaink, de legtöbbször sehova sem vezetnek ezek a posztok, vagy pontosan a csaló munkaerőközvetítőkhöz jutnak el az emberek.

Kattints erre a mondatra és tanuld meg, hogy hogyan tudod elkerülni a csalókat!

Mi történik akkor, amikor munkakeresési szándékodat közzé teszed egy Facebook csoportban?

Ilyenkor több embertípus is megtalál és az érzelmek teljes skáláját át lehet élni, ha végigolvassa az ember a kommenteket.

Milyen kommentek érkeznek egy munkakereső posztra és azok miért olyanok?

A Troll

Ő csak szórakozni jött. Jön a bojler eladó, vagy egy vicces képpel kommentel. Igazából ártalmatlan, néha hozzászól egy bejegyzéshez, de nem bántásból. Időnként szándékosan kérdez olyat, amivel egy picit hergel, de ő csak szórakozni jött.

A gonosz Troll

Ő az, aki addig addig kérdezget bántó vagy kellemetlen dolgokat, amíg el nem borul valamelyik kommentelő agya és akkor elindul az anyázási roham. Az ilyen trollnak az a célja, hogy kikezdje a gyengébben érvelő kommentelőt, vagy a munkaeresőt, kihozza a sodrából és végül azon röhög, ha a másik kiborul.

A próféta

Anélkül tudja a választ bármilyen kérdésre bármilyen témában, hogy elolvasná egyáltalán a posztot ami alá kommentelt. Mindent kijelentő módban ír, a kérdésekre és a felvetésekre nem reagál, de tudja, hogy igaza van. A valóságban viszont semmi köze a poszthoz… Ők azok, akik szerint alap, hogy gyári munkához jár ingyen szállás és Wifi. Még az is lehet, hogy valahol Békés megyéből kommentel és fogalma sincs a külföldi dolgokról.

Az irgalmas szamaritánus

Ő az, aki igyekszik komolyan venni a posztoló kérdését, de a sok troll és idióta között a kommentje elvész. Általában segítséget ajánl, vagy igyekszik megfelelő linkkel tovább segíteni a kérdés megoldásában.

A mocskos csaló

Általában csak rövid üzenetben tájékoztat, hogy ő tud segíteni, aztán ígér fűt fát, akár előre utaltat pénzt ilyen olyan indokra hivatkozva. A korábbi nagysikerű posztot ajánlom nektek, hogy felkészülten ki tudjátok védeni a támadást!

Itt tudjátok elolvasni, hogy hogyan kell kivédeni a csalókat!

Terézanya

Szinte bármilyen segítséget megad, leír neveket, cégneveket, telefonszámokat, megnézi az önéletrajzodat, felhív bárkit miattad. Talán még üzenetben szállást is biztosít neked. Általában az ő üzenetük veszik el hamar és a trollok egyik kedvenc célpontja.

Bér vagy politikai troll

Csak egy célja van: a bomlasztás. Eltereli a figyelmet a valódi kérdésről. Legtöbbször többen dolgoznak össze és a céljuk, hogy a kérdést elbagatelizálják, illetve a csoport tagjait összeugrasszák. Őket egyszerűen figyelmen kívűl kell hagyni.

Előnyök és hátrányok a Facebookon történő munkakeresésnél

Előnyök Hátrányok
  • Gyors információ áramlás
  • Új ismeretek szerezhetők
  • Új lehetőségekről értesülhetsz
  • Rengeteg a troll
  • A jó információ könnyen elvész
  • Előszeretettel találnak meg a csalók

Mi a végső tanulság?

Ha már Facebookon keresel munkát, akkor

  • Ne foglalkozz a trollokkal
  • A kapott információknak mindig ellenőrizd le
  • Bírd a kritikát

Ahhoz, hogy valóban rendes segítséget kapj, ahhoz

  • Pontosan fogalmazd meg ,hogy mit szeretnél
  • Ügyelj a helyesírásra!
  • Feleslegesen ne állj le vitatkozni
  • Csak legális munkát keress
  • Felkészülten állj neki a keresésnek
  • Legyen egy kiváló önéletrajzod!

A felkészülés elengedhetetlen, tarts velünk és válts országot okosan és felkészülten!

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

Borítókép forrása – created by freepik – www.freepik.com