Időtáv

Amikor megérett az elhatározás, hogy külföldön akarsz dolgozni, el kell azon is gondolkodnod, hogy mennyi időre hagyod hátra az országot. Ebben a cikkben segítünk eldönteni, hogy mi való neked.

Na akkor mennyi időre menjünk/menjek?

A legbölcsebb válasz: Amennyire csak szeretnél, ameddig jól érzed magad.

A világ legnagyobb baromságának gondolom, ha napra pontosan kitalálod, hogy mennyi idő lesz elég neked. A gyakorlat teljesen mást mutat. Akik egy vagy két szezont külföldön (Ausztriában) dolgoztak barátaim és ismerőseim, már lassan kinti lakosok és akikkel beszéltem, azoknak eszük ágában sincs hazaköltözni. Az okok mindenkinél mások. Valaki beleszokott a környezetbe, valaki nem tudja elengedni a tájat, a környezetet, az embereket akiket megismert. 

A rövid időtáv előnyei

Ha még csak kacérkodsz a gondolattal, akkor keress egy szezonmunkát Ausztriában, Svájcban vagy a Német Alpokban. Esetleg egy Zeitarbeitsfirma-t (munkaerő kölcsönző cég), aki rendelkezik szállással. Ledolgozol egy-két hónapot és meglátod, hogy érdekel-e a külföldi élet. Ha nem hotelmunkára mész, akkor legtöbb esetben betanított illetve segédmunkát tudsz nagyon gyorsan szerezni. Aki szakmával/diplomával rendelkezik azoknak egzisztenciálisan problémát okozhat, hogy ilyen munkát végez, de a munka az munka. Ha élesben az adott országban tapasztalsz, olvasol a helyi hírekbe, érdeklődsz a helyi dolgok iránt akkor egy váltás vissza a szakmádba sokkal könnyebb lesz a számodra.

A rövid táv hátrányai

Szerintem semmi értelme, kivéve a szezonmunkának. Ott tisztában vagy vele, hogy mettől meddig dolgozol. Alapjáraton egy évet javasolnék ahhoz, hogy megismerkedj a célországod kultúrájával testközelből és elegendő információd legyen ahhoz, hogy hosszútávra is döntést tudjál hozni.

A hosszú táv előnyei

Ha legalább 3 évben gondolkodsz, akkor bőséges tapasztalatot szerzel. Beiratkozhatsz helyi iskolába, tagja lehetsz helyi közösségnek amiben hosszabb távon tudsz dolgozni. Könnyebben eresztesz gyökeret és szerzel helyi barátokat. Megismered az új országod társadalmi szabályait, gondolatait. Igazából ezzel rengeteget fejlődsz és ad egy erős stabilitást.

A hosszú táv hátrányai

Kikopnak a régi ismerősök és barátok, de legalább látod, hogy ki az, akinek ténleg fontos vagy. Kimaradsz a régi környezeted újdonságaiból, a napi kommunkáció heti, havi, negyedéves vagy ritkább lesz. Lemaradsz olyan dolgokról, amikről nem szerettél volna, cserébe viszont az új életed kárpótol. Esetleg megpróbálkozhatsz a régi barátok, családtagok kicsábításával. 🙂

 

Összegezve: A Jó Isten sem tudja, hogy mi való neked, azt csak te magad tudod eldönteni. Bíznod kell a megérzéseidben és nem kell félned a változástól. Lehet, hogy egyáltalán nem neked való a külföldi élet és 2 hét után azt mondod, hogy hazamegyek. Jobban jársz, ha meggyőződsz róla a lehető leggyorsabban, minthogy ez a gondolat ott duruzsoljon a füledben éveken vagy akár évtizedeken át… Aztán az is előfordulhat, hogy rossz országot választottál. Lehet Spanyolország való neked Izland helyett. Ezt csak te tudod eldönteni.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik, amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

Borítókép forrása: Designed by Freepik