Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/wqtpglok/public_html/wp-content/themes/blogus/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 107

Vannak olyan esetek az életben, amikor lelki nehézségekkel szembesülünk és ugyanolyan fontos, hogy

  • felsimerjük azt, hogy segítségre van szükségünk
  • és a megfelelő szakemberrel időben tudjuk megbeszélni a problémáinkat, mielőtt az elhatalmasodna rajtunk.

A többrészes interjút Schrammel Ivettel készítettük aki pszichológus és terapeuta, kiemelten foglalkozik a külföldön élők számára a bevándorlásból adódó beilleszkedési, alkalmazkodási, kapcsolatteremtési problémákkal, valamint pszichoszomatikus betegségek, kezelésével. Ha lemaradtál róla, az első részt a mondatra kattintva tudod elolvasni. 

Hogyan lehet megélni pozitívumként a változást?

Egy esemény, történés, tapasztalás önmagában nem pozitív és nem negatív, a mi jelentésadásunk teszi azzá. Az, hogy milyen jelentést adunk a tapasztalatainknak – pozitívként vagy negatívként címkézzük azokat, vagy mennyire stresszesnek ítélünk meg egy szituációt – függ a szűrőinktől: a személyiségvonásainktól, szemléletünktől, meggyőződéseinktől, előzetes tapasztalatainktól. Azt szokták mondani, hogy van, akinek a feladat problémát jelent, és van, akinek a probléma feladatot.

Hogy mennyire eredményesen küzdünk meg a stresszel, függ a megküzdési stratégiáink fejlettségétől és attól, hogy a megfelelő stratégiát vagyunk-e képesek hatékonyan alkalmazni. Létezik eredményfókuszú és érzelemfókuszú megküzdés. Eredményfókuszú megküzdés esetén aktívan cselekszünk a probléma megoldása érdekében, a stressz forrását igyekszünk megszüntetni. Érzelemfókuszú megküzdés esetén a helyzet keltette negatív érzelmeinket igyekszünk csökkenteni: társas támogatást keresünk vagy a figyelmünket elterelő tevékenységeket végzünk.

Tulajdonképpen az úgynevezett pszichológiai immunrendszerünk fejlettsége határozza meg, mennyire eredményesen tudunk a stresszes helyzetekkel megküzdeni. Ahogy a biológiai immunrendszerünk védi szervezetünket a kórokozókkal szemben, a pszichológiai immunrendszerünk véd minket a stressz káros hatásaival szemben.

Ez a rendszer több személyiségtényezőből áll, ilyenek az optimizmus, a kontroll érzés (érzelmeink ellenőrzésének és irányításának képessége), a koherencia érzés (a gondolkodás, érzelmek és viselkedés összehangolása), az öntisztelet, a növekedésérzés, a fejlődésre és újra való nyitottság, leleményesség, empátia, jó kapcsolatteremtési képesség, szinkronképesség, kitartás, impulzivitáskontroll, érzelmi kontroll, ingerlékenységgátlás.

Ha többet szeretnél megtudni Schrammel Ivettről, vagy fel szeretnéd vele venni a kapcsolatot, akkor az alábbi webcímeken megteheted!

http://www.pszichologusonline.eu/ 

https://schrammelivett.blog.hu/ 

Nem mindegy, hogy optimista vagy pesszimista alapszemléletből tekintünk az eseményekre, a pozitívumokat vagy a negatívumokat vagyunk hajlamosak észrevenni. A lehetőségeket látjuk meg egy új helyzetben vagy a nehézségekre fókuszálunk.

Fontos, hogy milyen az önismeretünk, önbizalmunk, tisztában vagyunk-e meglévő képességeinkkel, fejlődési lehetőségeinkkel. Ha úgy ítéljük meg, hogy a kihívásokhoz mérten elég jók a képességeink, lényegesen kevesebb szorongást élünk meg és a helyzetet pozitívabban tudjuk értékelni. Szorongás mentesen pedig jobban is teljesítünk, hatékonyabban működünk.

Pszichológiai immunrendszerünk erősíthető megfelelő módszerekkel, pszichológus segítségével, és érdemes is erősítenünk, ha hatékonyan szeretnénk megküzdeni a stresszel.

Ha az alkalmazkodáshoz, beilleszkedéshez sikeresen aktiváltuk belső erőforrásainkat (képességeinket, tudásunkat, viselkedésmintáinkat, tapasztalatainkat), és alakítottunk ki új készségeket, újfajta szemléletmódot, eredményesebben vesszük az akadályokat. A saját eredményességünk pedig segít pozitívabban látni a helyzetet.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is!